Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Ook dit jaar vragen we weer aandacht voor Mensenhandel. GGD Haaglanden en de 9 deelgemeenten vragen dan aandacht voor deze vorm van zware criminaliteit. Vorig jaar landeerde GGD Haaglanden de podcastserie 'Samen tegen Mensenhandel'. Deze podcastserie zal het weekend van 1 en 2 juni te zien en te horen zijn op het Gezondheidsfestival in Delft.


Het Gezondheidsfestival vindt plaats op:

 • Zaterdag 1 juni 2024
  Markt, Delft, 12.00 - 17.00 uur
 • Zondag 2 juni 2024
  Poptapark, Delft
  12.00 - 17.00 uur

Meer informatie over het gezondheidsfestival

Gezondheidsfestival 2024 | Gemeente Delft

Mensenhandel is een ernstig probleem dat vaak voor de meeste mensen niet te zien is. Bij mensenhandel raken slachtoffers hun vrijheid kwijt. Dit heeft een behoorlijke impact op hun leven. GGD Haaglanden wilt graag professionals en inwoners van de regio Haaglanden bewust maken van dit probleem en de organisaties zijn die zich inzetten om mensenhandel te voorkomen. De activiteiten zijn bedoeld om bewustwording te creëren en de problematiek bespreekbaar te maken.

Wat is mensenhandel?

Bij mensenhandel worden mensen uitgebuit of gedwongen dingen te doen waarvoor ze niet kiezen. Andere mensen hebben daar voordeel van. Zij dwingen hun slachtoffers bijvoorbeeld tot prostitutie, werken onder het minimumloon, crimineel gedrag of bedelen. Vaak gebruiken ze daarbij dwang, geweld, chantage en bedrog. Mensenhandel kan overal gebeuren. In de prostitutie, de land- en tuinbouw, horeca, fabriek en bij mensen thuis. Hierbij gaat het niet alleen om volwassenen, maar ook om kinderen.

Er zijn 4 vormen van mensenhandel:

 • seksuele uitbuiting
 • criminele uitbuiting
 • arbeidsuitbuiting
 • gedwongen orgaanverwijdering

Slachtoffers in uitbuitingssituaties vertonen vaak (een combinatie van) verschillende signalen. Signaleren van mensenhandel is belangrijk omdat slachtoffers afhankelijk kunnen zijn van mensen uit hun omgeving om uit
de uitbuitingssituatie te komen. Ook zijn slachtoffers zich er niet altijd van bewust dat zij zich bevinden in een uitbuitingssituatie. Rechts op deze pagina staan verschillende signalenkaarten.  

Activiteiten GGD Haaglanden  

Luister naar verhalen van slachtoffers en professionals. Een expositie met beeld en geluid bij de podcastserie ‘Samen tegen mensenhandel’, door GGD Haaglanden. De podcastserie is vanaf 9 oktober te beluisteren op www.mensenhandelhaaglanden.nl.
Wanneer: maandag 9 tot en met donderdag 19 oktober tijdens de openingstijden van het stadhuis.
Waar: Atrium Stadhuis, Spui 70, Den Haag.
Voor wie: bezoekers en medewerkers stadhuis

De luisterexpo is gratis en toegankelijk voor iedereen.

De podcastserie "Samen Tegen Mensenhandel," is ontwikkeld door GGD Haaglanden en is bedoeld om bewustwording te creëren rond het belang van het signaleren van mensenhandel en weten bij wie je terecht kunt voor hulp en/of ondersteuning. De podcastserie omvat 2 verhalen van slachtoffers van mensenenhandel en gaan we iedere aflevering in gesprek met professionals die betrokken zijn bij het bestrijden van mensenhandel.

De podcastserie ‘Samen tegen mensenhandel’ is gemaakt door GGD Haaglanden in opdracht van de gemeente Den Haag, in samenwerking met SHOP, AVIM, Comensha, Stevig en het Openbaar Ministerie voor de Haagse week tegen mensenhandel.

Bekijk het podcastplatform Samen Tegen Mensenhandel

Samen tegen Mensenhandel (springcast.fm)

Beluister de afleveringen:

Dit webinar wordt georganiseerd door GGD Haaglanden in samenwerking met SHOP en Centrum 1622 in de Haagse week tegen mensenhandel.

Een webinar over criminele en seksuele uitbuiting onder jongeren en de rol van social media hierbij.

Wat is mensenhandel? En wat zijn de vormen zoals criminele en seksuele uitbuiting? Dit gebeurd ook bij minderjarigen en ook social media heeft hier een rol in. In dit webinar vertellen SHOP en Centrum 1622 over hun organisaties, wat criminele en seksuele uitbuiting is. Maar ook wat jij kan doen als professional en waar je op kan letten.

Wanneer:
woensdag 11 oktober, 15.30 – 17.00 uur

Waar:online 

AANMELDEN

Voor wie:
professionals die met jongeren werken, zoals onderwijspersoneel, jeugdwerkers, (school)maatschappelijk werkers en zorgmedewerkers.

 

Hulp voor slachtoffers van mensenhandel

Bent u slachtoffer van mensenhandel of denkt u dat iemand slachtoffer is van mensenhandel? Bekijk hieronder waar u terecht kunt.

Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel (SHOP)                    

Deze stichting geeft hulp, advies en informatie aan slachtoffers van mensenhandel in de regio Den Haag. Vrouwelijke slachtoffers van mensenhandel kunnen gebruikmaken van de 24 uurs-opvang. Daarnaast coördineert SHOP de zorg aan slachtoffers van mensenhandel. Bel de zorgcoördinator van SHOP via telefoonnummer (070) 361 47 47.

Kijk voor meer informatie op de website van SHOP(externe link).

SHOP Jeugd

De afdeling SHOP Jeugd is er voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel in de regio Den Haag. Behalve jongeren kunnen ook ouders/verzorgers en zorgprofessionals met vragen bij de hulpverleners terecht. Hieronder vindt u de contactgegevens van SHOP Jeugd.

 • Inloopspreekuur: elke woensdag en vrijdag tussen 15.00 en 17.00 uur
 • Telefoonnummer: 06 10 04 49 44 (bereikbaar op werkdagen). Een voicemailbericht achterlaten of contact via Whatsapp kan ook.
 • E-mailadres: jeugd@shop-denhaag.nl
 • Chatfunctie op de webshop van SHOP Jeugd(externe link)

De hulpverleners bellen of mailen u binnen 1 werkdag terug.

Kijk voor meer informatie op de website van SHOP Jeugd(externe link).

Politie

Bel 112 (bij spoed) of 0900 88 44 (geen spoed wel politie).

Kijk voor meer informatie op de website van de politie(externe link).

Meld Misdaad Anoniem

Bel het meldpunt Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 70 00 als u niet met uw verhaal naar de politie durft. Een melding doen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 0.00 uur en op zaterdag en zondag tussen 9.00 en 17.00 uur. U kunt ook via het online formulier op de website(externe link) een melding doen.

Kijk voor meer informatie op de website van Meld Misdaad Anoniem(externe link).

 

Webinars over mensenhandel:

Netwerkbijeenkomst Mensenhandel - Het aangifte en strafproces in beeld

Wat gebeurt er als je aangifte doet van mensenhandel? Wat doet het met een slachtoffer en hoe verloopt het strafproces? Op deze netwerkbijeenkomst geven SHOP, Politie en het OM je meer inzicht in de signalen, risico's en het aangifte- en strafproces. Zodra je inzicht hebt, kan je het slachtoffer beter ondersteunen en weet je hoe te handelen.
> Bekijk hier het webinar Mensenhandel - Het aangifte en strafproces in beeld (17 okt. '22) terug.

Webinar Mensenhandel - Arbeidsuitbuiting

Waar moet je op letten bij arbeidsuitbuiting? Wat kan je doen zodra je arbeidsuitbuiting signaleert?
In het webinar Mensenhandel – Arbeidsuitbuiting neemt Comensha professionals mee in de signalen, risico's en de meldcode met betrekking tot arbeidsuitbuiting. Zodra je meer inzicht hebt, kan je het slachtoffer beter ondersteunen en weet je hoe te handelen. 
>Bekijk hier het webinar Mensenhandel - Comensha aan het woord over arbeidsuitbuiting (20 okt. '22) terug.

Webinar De Meldcode Huiselijk Geweld - óók bij Mensenhandel (2021)

Mensenhandel komt overal in Nederland voor en iedereen kan slachtoffer worden. Het is een complexe en veelal verborgen geweldsvorm. In meer dan de helft van de meldingen van mensenhandel kent het slachtoffer de mensenhandelaar. Sinds 2019 valt mensenhandel onder de definitie van huiselijk geweld en is officieel als geweldsvorm opgenomen in de Wet Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling. Dat betekent dat jij als professionals óók bij een vermoeden van mensenhandel verplicht bent om de meldcode te gebruiken. Toch zijn veel professionals nauwelijks bekend met het onderwerp Mensenhandel. In dit webinar vertellen we er meer over!
>Bekijk hier het webinar De meldcode huiselijk geweld, óók bij mensenhandel! terug (nov. '21).

 

Signalenkaarten van mensenhandel

Niet iedereen is zich even bewust van de signalen van mensenhandel. Daarom zijn signalenkaarten handige hulpmiddelen om signalen van mensenhandel te kunnen herkennen. Er zijn allerlei verschillende signaalkaarten in omloop. Hieronder een overzicht met enkele signaalkaarten. Sommige met algemene signalen van mensenhandel, andere toegespitst op een bepaalde doelgroep.