Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Van 9 tot en met 13 oktober 2023 is de Haagse Week tegen Mensenhandel. In die week geeft naast de gemeente Den Haag ook GGD Haaglanden extra aandacht aan deze vorm van criminaliteit. 

Mensenhandel is een ernstig probleem dat vaak voor de meeste mensen niet te zien is. Bij mensenhandel raken slachtoffers hun vrijheid kwijt. Dit heeft een behoorlijke impact op hun leven. GGD Haaglanden wilt graag professionals en inwoners van de regio Haaglanden bewust maken van dit probleem en wie de organisaties zijn die zich inzetten om mensenhandel te voorkomen.

Bij mensenhandel worden mensen uitgebuit of gedwongen dingen te doen waarvoor ze niet kiezen. Andere mensen hebben daar voordeel van. Zij dwingen hun slachtoffers bijvoorbeeld tot prostitutie, werken onder het minimumloon, crimineel gedrag of bedelen. Vaak gebruiken ze daarbij dwang, geweld, chantage en bedrog. Mensenhandel kan overal gebeuren. In de prostitutie, de land- en tuinbouw, horeca, fabriek en bij mensen thuis. Hierbij gaat het niet alleen om volwassenen, maar ook om kinderen. Er zijn 4 vormen van mensenhandel:

 1. seksuele uitbuiting
 2. criminele uitbuiting
 3. arbeidsuitbuiting
 4. gedwongen orgaanverwijdering

Activiteiten GGD Haaglanden

GGD Haaglanden organiseert met meerdere partners activiteiten die zorgen voor meer aandacht voor het probleem van mensenhandel. Er zijn activiteiten voor inwoners en voor professionals die vanuit hun beroep te maken krijgen met mensenhandel.

Podcastserie: Samen tegen mensenhandel
Beluister de podcastserie

 • Luisterexpositie:
  Luister naar verhalen van slachtoffers en professionals. Een expositie met beeld en geluid bij de podcastserie ‘Samen tegen mensenhandel’, door GGD Haaglanden. De podcastserie is vanaf 9 oktober te beluisteren op www.mensenhandelhaaglanden.nl.
  Wanneer: maandag 9 tot en met donderdag 19 oktober tijdens de openingstijden van het stadhuis.
  Waar: Atrium Stadhuis, Spui 70, Den Haag.
  Voor wie: bezoekers en medewerkers stadhuis

De luisterexpo is gratis en toegankelijk voor iedereen.

Activiteiten gemeente Den Haag

Wil je weten wat de activiteiten zijn van de gemeente Den Haag in deze week? Kijk op onderstaande link. Den Haag - Naar een stad zonder uitbuiting: Week tegen Mensenhandel.

 

Hulp voor slachtoffers van mensenhandel

Bent u slachtoffer van mensenhandel of denkt u dat iemand slachtoffer is van mensenhandel? Bekijk hieronder waar u terecht kunt.

Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel (SHOP)
Deze stichting geeft hulp, advies en informatie aan slachtoffers van mensenhandel in de regio Den Haag. Vrouwelijke slachtoffers van mensenhandel kunnen gebruikmaken van de 24 uurs-opvang. Daarnaast coördineert SHOP de zorg aan slachtoffers van mensenhandel. Bel de zorgcoördinator van SHOP via telefoonnummer (070) 361 47 47.
Kijk voor meer informatie op de website van SHOP.

SHOP Jeugd
De afdeling SHOP Jeugd is er voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel in de regio Den Haag. Behalve jongeren kunnen ook ouders/verzorgers en zorgprofessionals met vragen bij de hulpverleners terecht. Hieronder vindt u de contactgegevens van SHOP Jeugd.

 • Inloopspreekuur: elke woensdag en vrijdag tussen 15.00 en 17.00 uur
 • Telefoonnummer: 06 10 04 49 44 (bereikbaar op werkdagen). Een voicemailbericht achterlaten of contact via Whatsapp kan ook.
 • E-mailadres: jeugd@shop-denhaag.nl
 • Chatfunctie op de webshop van SHOP Jeugd.

De hulpverleners bellen of mailen u binnen 1 werkdag terug.
Kijk voor meer informatie op de website van SHOP Jeugd.

Politie
Bel 112 (bij spoed) of 0900 88 44 (geen spoed wel politie).
Kijk voor meer informatie op de website van de politie.

Meld Misdaad Anoniem
Bel het meldpunt Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 70 00 als u niet met uw verhaal naar de politie durft. Een melding doen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 0.00 uur en op zaterdag en zondag tussen 9.00 en 17.00 uur. U kunt ook via het online formulier op de website een melding doen.
Kijk voor meer informatie op de website van Meld Misdaad Anoniem.

Meer informatie 
Op www.wegwijzermensenhandel.nl vindt u informatie over herkennen van mensenhandel, hulp die er is en welke organisaties u daarbij verder kunnen ondersteunen.

 

 

 

logo Haagse week tegen mensenhandel
9 tot en met 13 oktober 2023

 

Webinars over mensenhandel:

Netwerkbijeenkomst Mensenhandel - Het aangifte en strafproces in beeld

Wat gebeurt er als je aangifte doet van mensenhandel? Wat doet het met een slachtoffer en hoe verloopt het strafproces? Op deze netwerkbijeenkomst geven SHOP, Politie en het OM je meer inzicht in de signalen, risico's en het aangifte- en strafproces. Zodra je inzicht hebt, kan je het slachtoffer beter ondersteunen en weet je hoe te handelen.
> Bekijk hier het webinar Mensenhandel - Het aangifte en strafproces in beeld (17 okt. '22) terug.

Webinar Mensenhandel - Arbeidsuitbuiting

Waar moet je op letten bij arbeidsuitbuiting? Wat kan je doen zodra je arbeidsuitbuiting signaleert?
In het webinar Mensenhandel – Arbeidsuitbuiting neemt Comensha professionals mee in de signalen, risico's en de meldcode met betrekking tot arbeidsuitbuiting. Zodra je meer inzicht hebt, kan je het slachtoffer beter ondersteunen en weet je hoe te handelen. 
>Bekijk hier het webinar Mensenhandel - Comensha aan het woord over arbeidsuitbuiting (20 okt. '22) terug.

Webinar De Meldcode Huiselijk Geweld - óók bij Mensenhandel (2021)

Mensenhandel komt overal in Nederland voor en iedereen kan slachtoffer worden. Het is een complexe en veelal verborgen geweldsvorm. In meer dan de helft van de meldingen van mensenhandel kent het slachtoffer de mensenhandelaar. Sinds 2019 valt mensenhandel onder de definitie van huiselijk geweld en is officieel als geweldsvorm opgenomen in de Wet Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling. Dat betekent dat jij als professionals óók bij een vermoeden van mensenhandel verplicht bent om de meldcode te gebruiken. Toch zijn veel professionals nauwelijks bekend met het onderwerp Mensenhandel. In dit webinar vertellen we er meer over!
>Bekijk hier het webinar De meldcode huiselijk geweld, óók bij mensenhandel! terug (nov. '21).