Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Van 9 tot en met 13 oktober 2023 is de Haagse Week tegen Mensenhandel. GGD Haaglanden en de Gemeente Den Haag vragen dan aandacht voor deze vorm van zware criminaliteit. Op maandag 9 oktober lanceert GGD Haaglanden de podcastserie 'Samen tegen Mensenhandel'.

Mensenhandel is een ernstig probleem dat vaak voor de meeste mensen niet te zien is. Bij mensenhandel raken slachtoffers hun vrijheid kwijt. Dit heeft een behoorlijke impact op hun leven. GGD Haaglanden wilt graag professionals en inwoners van de regio Haaglanden bewust maken van dit probleem en de organisaties zijn die zich inzetten om mensenhandel te voorkomen. De activiteiten zijn bedoeld om bewustwording te creëren en de problematiek bespreekbaar te maken.

Wat is mensenhandel?

Bij mensenhandel worden mensen uitgebuit of gedwongen dingen te doen waarvoor ze niet kiezen. Andere mensen hebben daar voordeel van. Zij dwingen hun slachtoffers bijvoorbeeld tot prostitutie, werken onder het minimumloon, crimineel gedrag of bedelen. Vaak gebruiken ze daarbij dwang, geweld, chantage en bedrog. Mensenhandel kan overal gebeuren. In de prostitutie, de land- en tuinbouw, horeca, fabriek en bij mensen thuis. Hierbij gaat het niet alleen om volwassenen, maar ook om kinderen.

Er zijn 4 vormen van mensenhandel:

  • seksuele uitbuiting
  • criminele uitbuiting
  • arbeidsuitbuiting
  • gedwongen orgaanverwijdering

Slachtoffers in uitbuitingssituaties vertonen vaak (een combinatie van) verschillende signalen. Signaleren van mensenhandel is belangrijk omdat slachtoffers afhankelijk kunnen zijn van mensen uit hun omgeving om uit
de uitbuitingssituatie te komen. Ook zijn slachtoffers zich er niet altijd van bewust dat zij zich bevinden in een uitbuitingssituatie. Rechts op deze pagina staan verschillende signalenkaarten.  

Activiteiten GGD Haaglanden  

Activiteiten gemeente Den Haag

Wil je weten wat de activiteiten zijn van de gemeente Den Haag in deze week? Kijk op onderstaande link. Den Haag - Naar een stad zonder uitbuiting: Week tegen Mensenhandel.

Hulp voor slachtoffers van mensenhandel

Bent u slachtoffer van mensenhandel of denkt u dat iemand slachtoffer is van mensenhandel? Bekijk hieronder waar u terecht kunt.

Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel (SHOP)                    

Deze stichting geeft hulp, advies en informatie aan slachtoffers van mensenhandel in de regio Den Haag. Vrouwelijke slachtoffers van mensenhandel kunnen gebruikmaken van de 24 uurs-opvang. Daarnaast coördineert SHOP de zorg aan slachtoffers van mensenhandel. Bel de zorgcoördinator van SHOP via telefoonnummer (070) 361 47 47.

Kijk voor meer informatie op de website van SHOP(externe link).

SHOP Jeugd

De afdeling SHOP Jeugd is er voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel in de regio Den Haag. Behalve jongeren kunnen ook ouders/verzorgers en zorgprofessionals met vragen bij de hulpverleners terecht. Hieronder vindt u de contactgegevens van SHOP Jeugd.

  • Inloopspreekuur: elke woensdag en vrijdag tussen 15.00 en 17.00 uur
  • Telefoonnummer: 06 10 04 49 44 (bereikbaar op werkdagen). Een voicemailbericht achterlaten of contact via Whatsapp kan ook.
  • E-mailadres: jeugd@shop-denhaag.nl
  • Chatfunctie op de webshop van SHOP Jeugd(externe link)

De hulpverleners bellen of mailen u binnen 1 werkdag terug.

Kijk voor meer informatie op de website van SHOP Jeugd(externe link).

Politie

Bel 112 (bij spoed) of 0900 88 44 (geen spoed wel politie).

Kijk voor meer informatie op de website van de politie(externe link).

Meld Misdaad Anoniem

Bel het meldpunt Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 70 00 als u niet met uw verhaal naar de politie durft. Een melding doen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 0.00 uur en op zaterdag en zondag tussen 9.00 en 17.00 uur. U kunt ook via het online formulier op de website(externe link) een melding doen.

Kijk voor meer informatie op de website van Meld Misdaad Anoniem(externe link).

 

Webinars over mensenhandel:

Netwerkbijeenkomst Mensenhandel - Het aangifte en strafproces in beeld

Wat gebeurt er als je aangifte doet van mensenhandel? Wat doet het met een slachtoffer en hoe verloopt het strafproces? Op deze netwerkbijeenkomst geven SHOP, Politie en het OM je meer inzicht in de signalen, risico's en het aangifte- en strafproces. Zodra je inzicht hebt, kan je het slachtoffer beter ondersteunen en weet je hoe te handelen.
> Bekijk hier het webinar Mensenhandel - Het aangifte en strafproces in beeld (17 okt. '22) terug.

Webinar Mensenhandel - Arbeidsuitbuiting

Waar moet je op letten bij arbeidsuitbuiting? Wat kan je doen zodra je arbeidsuitbuiting signaleert?
In het webinar Mensenhandel – Arbeidsuitbuiting neemt Comensha professionals mee in de signalen, risico's en de meldcode met betrekking tot arbeidsuitbuiting. Zodra je meer inzicht hebt, kan je het slachtoffer beter ondersteunen en weet je hoe te handelen. 
>Bekijk hier het webinar Mensenhandel - Comensha aan het woord over arbeidsuitbuiting (20 okt. '22) terug.

Webinar De Meldcode Huiselijk Geweld - óók bij Mensenhandel (2021)

Mensenhandel komt overal in Nederland voor en iedereen kan slachtoffer worden. Het is een complexe en veelal verborgen geweldsvorm. In meer dan de helft van de meldingen van mensenhandel kent het slachtoffer de mensenhandelaar. Sinds 2019 valt mensenhandel onder de definitie van huiselijk geweld en is officieel als geweldsvorm opgenomen in de Wet Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling. Dat betekent dat jij als professionals óók bij een vermoeden van mensenhandel verplicht bent om de meldcode te gebruiken. Toch zijn veel professionals nauwelijks bekend met het onderwerp Mensenhandel. In dit webinar vertellen we er meer over!
>Bekijk hier het webinar De meldcode huiselijk geweld, óók bij mensenhandel! terug (nov. '21).

 

logo Haagse week tegen mensenhandel

Signalenkaarten van mensenhandel

Niet iedereen is zich even bewust van de signalen van mensenhandel. Daarom zijn signalenkaarten handige hulpmiddelen om signalen van mensenhandel te kunnen herkennen. Er zijn allerlei verschillende signaalkaarten in omloop. Hieronder een overzicht met enkele signaalkaarten. Sommige met algemene signalen van mensenhandel, andere toegespitst op een bepaalde doelgroep.