Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Van 17 tot en met 21 oktober 2022 is de Week tegen Mensenhandel. In die week geeft de gemeente Den Haag extra aandacht aan het probleem van mensenhandel en uitbuiting. 

In het teken van de Week tegen Mensenhandel organiseert GGD Haaglanden elk jaar activiteiten. Waarom is dit zo belangrijk?
Mensenhandel is een ernstig probleem dat ook in de regio Haaglanden voor komt. Vaak is het voor de meeste mensen niet te zien, waardoor slachtoffers van mensenhandel in stilte lijden. Bij mensenhandel raken slachtoffers hun vrijheid kwijt. Dit bezorgt hun enorm veel pijn en verdriet. Mensenhandel kan overal voorkomen. In de prostitutie, de land- en tuinbouw, horeca, fabriek en bij mensen thuis. Hierbij gaat het niet alleen om volwassenen, maar ook om kinderen. Er zijn 3 vormen van mensenhandel: seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting en arbeidsuitbuiting. In de praktijk worden slachtoffers vaak gedwongen tot prostitutie, werken onder het minimumloon, crimineel gedrag of bedelen. Vaak gebruiken daders daarbij dwang, geweld, chantage en bedrog. De gemeente werkt daarom aan het voorkomen van mensenhandel.

Activiteiten Week tegen Mensenhandel 2022

Speciaal voor (zorg)professionals organiseert GGD Haaglanden in de Week tegen Mensenhandel een netwerkbijeenkomst en een webinar.

Netwerkbijeenkomst Mensenhandel - Het aangifte en strafproces in beeld

Wat gebeurt er als je aangifte doet van mensenhandel? Wat doet het met een slachtoffer en hoe verloopt het strafproces? Op deze netwerkbijeenkomst geven SHOP, Politie en het OM je meer inzicht in de signalen, risico's en het aangifte- en strafproces. Zodra je inzicht hebt, kan je het slachtoffer beter ondersteunen en weet je hoe te handelen.
> Bekijk hier het webinar Mensenhandel - Het aangifte en strafproces in beeld (17 okt. '22) terug.

Webinar Mensenhandel - Arbeidsuitbuiting

Waar moet je op letten bij arbeidsuitbuiting? Wat kan je doen zodra je arbeidsuitbuiting signaleert?
In het webinar Mensenhandel – Arbeidsuitbuiting neemt Comensha professionals mee in de signalen, risico's en de meldcode met betrekking tot arbeidsuitbuiting. Zodra je meer inzicht hebt, kan je het slachtoffer beter ondersteunen en weet je hoe te handelen. 
>Bekijk hier het webinar Mensenhandel - Comensha aan het woord over arbeidsuitbuiting (20 okt. '22) terug.

logo Haagse week tegen mensenhandel
17 tot en met 21 oktober 2022

 

Webinar De Meldcode Huiselijk Geweld - óók bij Mensenhandel (2021)

Mensenhandel komt overal in Nederland voor en iedereen kan slachtoffer worden. Het is een complexe en veelal verborgen geweldsvorm. In meer dan de helft van de meldingen van mensenhandel kent het slachtoffer de mensenhandelaar. Sinds 2019 valt mensenhandel onder de definitie van huiselijk geweld en is officieel als geweldsvorm opgenomen in de Wet Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling. Dat betekent dat jij als professionals óók bij een vermoeden van mensenhandel verplicht bent om de meldcode te gebruiken. Toch zijn veel professionals nauwelijks bekend met het onderwerp Mensenhandel. In dit webinar vertellen we er meer over!
>Bekijk hier het webinar De meldcode huiselijk geweld, óók bij mensenhandel! terug (nov. '21).