Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Als je werkt met gezinnen die te maken hebben met geweld, verwaarlozing en misbruik, heb je veel op je bord. En meestal ook nog eens een (over)volle caseload, waardoor de werkdruk altijd hoog is. Veel van je tijd en aandacht gaat op aan je contacten met ouders, overleg met collega’s en andere instellingen, rapportage en geregel. Dan kan het een uitdaging zijn om ook de kinderen om wie het gaat (regelmatig) te spreken over hun beleving, vragen en behoeften.

En als het je wel lukt om de kinderen te spreken, zit daar soms een jongere tegenover je die helemaal niet met jou wil praten. Die jou wantrouwend aankijkt en vraagt of je alles zeker ook weer doorvertelt aan zijn ouders. Of een kleuter die niet begrijpt waarvoor je komt en steeds wegloopt uit het gesprek om te gaan spelen. Of een kind met allerlei stressklachten, zoals nachtmerries, bedplassen en woede-uitbarstingen, waarover je je zorgen maakt, maar die alleen maar sociaal wenselijke antwoorden geeft.

In deze training leer je hoe je een kind helpt om zich veilig genoeg te voelen om zijn verhaal, wensen en behoeften te uiten, hoe je aansluit bij wat een kind kan en aankan, hoe je op een zorgvuldige manier in gesprek gaat over mogelijk seksueel misbruik en welke dingen je vooral aan de politie moet overlaten. Door een goed gesprek krijgen kinderen meer grip op het ingewikkelde traject waarin ze zijn terechtgekomen en kun jij hen beter helpen, waardoor je meer voldoening haalt uit je werk.

Voor wie?
Deze 2,5-daagse training is bedoeld voor professionals die betrokken raken bij kinderen en gezinnen vanwege zorgen om de veiligheid in het gezin. Zoals: medewerkers van Veilig Thuis, jeugdbescherming, ambulante spoedhulp, specialistische jeugdhulp, Raad voor de Kinderbescherming, pleegzorg, maatschappelijke opvang en kindhulpverleners of andere jeugdprofessionals uit een sociaal wijkteam.

Kosten voor deelname € 825,- (vrijgesteld van BTW).
Deze training is geaccrediteerd bij SKJ.

Deze training wordt ook incompany gegeven door Academie voor Praten met Kinderen.

Data

  • 13 februari 2024
  • 7 maart 2024
  • 11 april 2024