Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Webinar  1 | Huiselijk geweld | 13 maart 2024, 14.00 – 15.30 uur

Webinar 2 | Eergerelateerd geweld | 17 april 2024, 14.00 – 15.30 uur

Webinar 3 | Seksuele uitbuiting | 15 mei 2024, 14.00 – 15.30 uur

 

Geweld in de privé-sfeer is ook in Nederland een probleem. Geweld in afhankelijkheidsrelaties is één van de omvangrijkste geweldsvormen in onze samenleving. Huiselijk geweld staat zelfs op nummer twee op de lijst van dodelijke slachtoffers als gevolg van onnatuurlijke oorzaak, na verkeersongevallen.

Er zijn verschillende vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties zoals partnergeweld, kindermishandeling, eergerelateerd geweld en ook seksuele uitbuiting zal in deze webinarreeks aandacht krijgen. Deze vormen van geweld komen voor in alle sociaal-economische klassen en binnen alle culturen in de Nederlandse samenleving. Slachtoffers zijn veelal afhankelijk van de dader en in de meeste gevallen vrouwen en kinderen, maar het treft ook mannen, ouders en ouderen.

Deze vormen van geweld zijn zo ingrijpend dat zij in de levensloop van slachtoffers en daders doorwerken en ook nog in de generaties daarna. Professionals die met deze typen geweld te maken krijgen, staan voor grote uitdagingen. Het vergroten van deskundigheid is hierin een belangrijke eerste stap.

Doelgroep

Eenieder met interesse in geweld in afhankelijkheidsrelaties

Spreker

Deze webinars zullen worden gegeven door Janine Janssen. Zij is lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool, bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit en hoofd onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG) van de nationale politie.