Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Waarom ORANGE the WORLD?

Wereldwijd wordt jaarlijks gedurende een periode van 16 dagen actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Deze actie duurt van 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen)  tot en met 10 december (internationale mensenrechtendag). In de regio Haaglanden doen wij als GGD Haaglanden mee d.m.v verschillende lokale activiteiten. Oranje staat voor de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Gemiddeld krijgt 1 op de 3 vrouwen in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Dit geweld kan variëren van huiselijk geweld tot online stalking. Het overgrote deel van deze vrouwen en meisjes doet geen aangifte of melding, omdat zij zich schamen, schuldig voelen, of bang zijn niet serieus genomen te worden.

[Update 15-11-21]

ANNULERING FYSIEKE BIJEENKOMSTEN
Op vrijdag 12 november jl. heeft het kabinet strengere maatregelen genomen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Deze maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten en reisbewegingen per dag te verminderen. Helaas heeft dit ook consequenties voor onze fysiek geplande bijeenkomsten.

Online in plaats van fysiek
Vanwege de aangescherpte corona maatregelen komt de fysieke bijeenkomst te vervallen en wordt het toneelstuk Hechting live gestreamd. Eenieder die zich had aangemeld ontvangt hiervan per mail bericht.

Acties Orange The World Regio Haaglanden

25 november Toneelstuk Hechting

Datum: donderdag 25 november 2021
Tijd: 10.00 uur | 14.00 uur
Locatie: online

Speciaal voor professionals in Den Haag en Delft organiseert GGD Haaglanden op 25 november het theaterstuk Hechting. Het theaterstuk gaat over meisjesbesnijdenis en wordt opgevoerd door ervaringsdeskundigen. 
Bij het theaterstuk Hechting staan het bespreekbaar maken van de problematiek rondom meisjesbesnijdenis, het creëren van bewustwording en het bieden van nazorg centraal. Het thema ‘meisjesbesnijdenis’ is vaak onbespreekbaar, vanwege de culturele verschillen, maar ook door schaamte, angst, vooroordelen of onwetendheid.
'Hechting' is een effectief en laagdrempelig middel om het thema bespreekbaar te maken onder de doelgroep en professionals. De werkwijze sluit goed aan bij de preventie en het bespreekbaar maken van het (taboe)onderwerp. Na de voorstelling is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en vragen te stellen.

Bekijk uitnodiging
Aanmelden

Herhaling uitzending Orange The World Haaglanden 2020

Op 25 november 2020 organiseerde GGD Haaglanden samen met de 9 deelgemeenten een livestream rondom het thema geweld tegen vrouwen en meisjes. 
Op deze dag zijn we in gesprek gegaan met enkele geportretteerde mensen die tegelijkertijd zijn ‘getekend’ door hun verleden. Voor het project Getekend - sporen van kindermishandeling zijn vijf mensen geportretteerd door kunstschilder Herman van Hoogdalem. De geestelijke of lichamelijke mishandeling heeft bij hen diepe sporen nagelaten. We zijn met hen dieper ingegaan op de intergenerationele overdracht van geweld. Vanuit verschillende invalshoeken wordt geweld tegen vrouwen belicht.

Er wordt besproken wat de kracht is van het verbinden van ervaringsdeskundigen en lotgenoten en wat er nodig is om uit de vicieuze cirkel van geweld te komen.

Voor wie
De bijeenkomst was bedoeld voor ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals binnen gemeenten, zorginstellingen, welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties, GGZ, soroptimisten, politie en rijksoverheid. 

Datum: van 22 t/m 28 november 2021 terug te kijken op een tijdstip dat u uitkomt.
Locatie: online

Vraag link aan om terug te kijken.

Communicatie toolkit

 

Logo Orange The World

25 november-10 december

Orange the World vlag

Bestel de Orange the World vlag.