Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Het is goed mogelijk dat er kinderen bij jou op school zitten (met ouders) afkomstig uit een land waar meisjesbesnijdenis voorkomt. Landen waar meisjesbesnijdenis veelvuldig voorkomt zijn onder meer Egypte, Somalië, Ethiopië/Eritrea, Koerdische autonome regio in Irak en Soedan.

Juist nu extra alert zijn op signalen

Een meisje uit een cultuur waar meisjesbesnijdenis voorkomt loopt extra risico om besneden te worden als ze haar familie bezoekt in het land van herkomst of elders in Europa. Vaak gebeurt dat tijdens langere schoolvakanties. Het is daarom belangrijk om juist nu alert te zijn, zeker in de periode voor (en na) vakantieperiode. Maar hoe leer je deze signalen herkennen, en hoe handel je vervolgens?

Webinar meisjesbesnijdenis op 7 september

Je kunt als leerkracht een belangrijke rol spelen in de signalering en preventie van meisjesbesnijdenis. Daarom organiseert GGD Haaglanden op woensdag 7 september van 14:00 tot 15:00 uur een webinar meisjesbesnijdenis speciaal voor professionals in het primair onderwijs (schoolmaatschappelijk werk, intern begeleiders, docenten en andere belangstellenden). 

Onderwerpen die aanbod komen zijn:

  • Wat is meisjesbesnijdenis, waar komt het vandaan en welke betekenis heeft het voor betrokkenen?
  • Risicolanden
  • Gevolgen meisjesbesnijdenis
  • Wetgeving in Nederland
  • Herkennen van signalen
  • Hoe onderwerp bespreken?

 

Deelname is gratis.

Hebt u vragen of wilt u meer informatie?
Neem contact op met:
Jeannette Jansen
e-mail: jeannette.jansen@ggdhaaglanden.nl
tel.nr: 06 - 525 243 46