Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Als zorgprofessional krijg je onvermijdelijk te maken met vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Maar huiselijk geweld en kindermishandeling moet je willen zien. Slachtoffers zullen zich niet snel uitspreken over het geweld wat achter de voordeur plaatsvindt. Vaak zijn er wel signalen, maar hoe herken je die? En welke vormen van mishandeling zijn er?

De meeste mensen denken bij mishandeling met name aan seksueel misbruik en lichamelijk geweld. Maar verwaarlozing of psychisch geweld zijn ook vormen van mishandeling. En getuige zijn van huiselijk geweld tussen (stief)ouders is de meest gemelde vorm van mishandeling en niet alleen schadelijk voor de partners, maar ook voor kinderen. Ook zien we dat geweld soms van generatie op generatie doorgaat. Het is dus een complex probleem en geweld stoppen of de gezinssituatie weer veilig krijgen is niet altijd eenvoudig.

In deze webinar van het Leids Congres Bureau krijg je krijgt antwoord op vragen als:

  • Ik maak me zorgen over een gezin dat ik ken, maar zie ik het wel goed?
  • Hoe signaleer ik de verschillende vormen van mishandeling ?
  • Welke gevolgen heeft mishandeling voor het slachtoffer?
  • Wat kan ik doen met mijn vermoedens?
  • Hoe maak ik mijn zorgen bespreekbaar?
  • Wat schrijft de meldcode voor aan mij als professional?

Spreker

Sacha Matse is zelfstandig trainer gespecialiseerd op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling. Sacha is ruim 15 jaar werkzaam geweest bij Veilig Thuis en geeft nu trainingen aan medewerkers van Veilig Thuis en diverse professionals.

Doelgroep

Professionals die meer willen weten over hoe mishandeling te herkennen en willen leren hoe ze kunnen handelen.