Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Elke twaalf minuten wordt ergens ter wereld een vrouw vermoord. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Verenigde Naties. In Nederland is dat één vrouw elke acht dagen. In de meeste gevallen is de dader haar (ex-)partner en kan het een gevolg zijn van (jarenlang) huiselijk geweld.

In dit webinar vertelt Sacha Matse meer over partnergeweld en femicide. Waarom is het belangrijk om het over femicide te hebben en wat schuilt achter het vaak jarenlange partnergeweld wat deze vrouwen meemaken.
Besproken wordt welke vormen van femicide en partnergeweld er zijn en hoe je als professional signalen en risicofactoren herkent. Bovendien krijg je antwoord op een veel gestelde vraag; ‘waarom gaan mensen niet gewoon weg’?

Daarnaast zal Ivonne Fong Pien Joe iets vertellen over de organisatie Perspektief. Wat doet Perspektief en wat komen zij in de praktijk tegen.

Als je weet waar je op moet letten, wat de signalen kunnen zijn en wat je met deze signalen kan doen, kan ook jij als professional een rol spelen om femicide te voorkomen.

Doel van het webinar
Het versterken van (vroegtijdige) signalering van partnergeweld en femicide. Het versterken van de handelingsbekwaamheid na het signaleren van deze vormen van huiselijk geweld.
Onderwerpen:

  • aard,
  • omvang,
  • signalen,
  • risicofactoren,
  • gevolgen van partnergeweld en
  • in het bijzonder femicide.


Voor wie
Voor alle professionals die werkzaam zijn in het sociaal domein en verdieping willen op het onderwerp femicide en partner geweld.

Datum en tijd
Donderdag 25 mei 2023 van 9.30-12.00 uur.

Locatie
Online, de deelnamelink wordt na aanmelden gemaild.

Kosten
Gratis. Er zijn voor professionals uit de regio Haaglanden geen kosten verbonden aan deelname aan de training.
De training word je namens de gemeenten in de regio aangeboden door GGD Haaglanden.