Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Wie als kind te maken heeft gehad met lichamelijke of geestelijke mishandeling, verwaarlozing of seksueel misbruik weet hoeveel invloed dit heeft op de rest van je leven. Het ontbreken van veiligheid, geborgenheid en liefde heeft plaats gemaakt voor een jarenlange zoektocht naar verwerking, erkenning en acceptatie. Wat voor invloed heeft dit op jouw leven en die van jouw naasten? En hoe doorbreken we de cirkel van kindermishandeling?

Zie de mens achter het slachtoffer en de pleger
Op deze themadag willen de Academie van Herstel en Ervaringsdeskundigheid en GGD Haaglanden  laten zien hoe de cirkel van geweld generaties lang kan doorwerken en hoe dun de scheidslijn tussen slachtofferschap en daderschap werkelijk is. En hoe makkelijk je aan de andere kant van het spectrum terechtkomt, wanneer je niets anders kent dan pijn: ‘Je bent eens een slachtoffer en daardoor altijd een slachtoffer.' Of: 'je bent eens een pleger en daardoor altijd een pleger.' Maar zo rechtlijnig is het niet.

Het is belangrijk dat we de mensen zien achter de slachtoffers en de plegers. Dat slachtoffers kunnen vertellen wat de enorme impact van geweld is op hun leven. Maar ook dat plegers kunnen vertellen waarom zij iets hebben gedaan. Wat is hieraan voorafgegaan? Wat is het onderscheid tussen slaan uit (oude) pijn, onmacht en frustratie of geweld doelbewust inzetten? Als we vanuit een menselijke benadering naar anderen kijken, kunnen we grote stappen maken, openheid geven en dit bespreekbaar maken. Dit biedt erkenning, herkenning en troost. Tijdens deze themadag zullen enkele aansprekende sprekers en ervaringsdeskundigen het woord voeren met een interactief programma.

Voor wie
De themabijeenkomst is bedoeld voor lotgenoten, ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals binnen gemeenten, zorginstellingen, welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties, GGZ en rijksoverheid.

Weggeefactie nieuwe boek ''Hier en Nu'', door Jan CM Willems 
In zijn aangrijpende boek ''Hier en Nu'' schrijft Jan Willems, voormalig slachtoffer van kindermishandeling, oud-hoogleraar (traumakundige) kinderrechten en dichter over zijn jeugd van kindermishandeling, wreedheid en liefdeloosheid die hij zelf, in een bijna levenslang proces te verwerken had. Het hier en nu betreft vaak de rouw daarover en de inzichten die dat opleverde. In hemzelf en in de geheel niet toegeruste volwassenen die verantwoordelijk waren voor de opvoeding van hem, zijn zus en broers.  

Tijdens de bijeenkomst geven we een aantal boeken gratis weg. Jan CM Willems is auteur van onder meer Wie zal de Opvoeders Opvoeden? (1999) en Hier en nu, Senryu’s (2021).
Uitgeverij SWP Book: ISBN: 9789085601548 Auteur: Jan C.M. Willems. www.swpbook.com/2387

Programma
Lotgenoten en professionals zullen deelnemen aan het programma en krijgen scherper zicht op de korte en lange termijn effecten van huiselijk geweld en kindermishandeling. Bewustwording, verbreding, verdieping en het versterken van empowerment en kracht zijn belangrijke kernpunten. Daarnaast worden handvatten aangereikt om de complexe gevolgen van trauma te begrijpen en beantwoorden. Binnenkort wordt het inhoudelijk programma verder bekend gemaakt.

Vragen of meer informatie
Neem dan contact op met Hameeda Lakho: info@herstel-ervaringsdeskundigheid.nl