Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

25 november is de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld Tegen Vrouwen. Per 24 november brengt Periscoop daarom Look What You Made Me Do uit, de nieuwe documentaire van Coco Schrijber (First Kill). De documentaire vertelt het verhaal van drie vrouwen die uit wanhoop het heft in eigen handen nemen en na jarenlang fysiek en psychologisch geweld hun mannelijke partner vermoordden. De film is geselecteerd voor de Masters sectie van IDFA, en er gaat al zeer veel persaandacht naar de film uit.

In de afgelopen vijf jaar hadden 97.000 vrouwen in Nederland structureel te maken met fysiek of seksueel geweld, blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Bijna 60 procent van de vrouwen die door geweld om het leven komt, wordt vermoord door een ex of partner. Dit percentage ligt bij mannen anders: daar gaat het om 4 procent.

Met Look What You Made Me Do heeft Coco Schrijber wederom een prikkelende, visuele en controversiële documentaire gemaakt, die aanzet tot nadenken. Wanneer ben je een slachtoffer, en wanneer ben je een dader, is die lijn zo precies te trekken? Kan je geweld afkeuren wanneer dit wordt uitgelokt door het geweld van het slachtoffer zelf? Vragen die we niet achter kunnen houden van het publieke debat.