Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Door het coronavirus ben je als beroepskracht of vrijwilliger beperkt in de mogelijkheden tot contact. Maar juist nu hebben mensen behoefte aan steun en een luisterend oor.
Bel, app, chat en houd vooral contact! Steun is ontzettend belangrijk en laat de stress afnemen.
Voor actuele informatie over het coronavirus kijk op www.rijksoverheid.nl/corona.

Tips voor de professional: corona en huiselijk geweld

Bekijk op YouTube Wat kun je als sociaal professional doen tegen huiselijk geweld in tijden van corona? Movisie geeft 6 tips.

Movisie heeft een coronadossier aangemaakt. In dit dossier verzamelt Movisie informatie over het coronavirus en de gevolgen die het heeft binnen de verschillende thema's van het sociaal domein. Zie www.movisie.nl/coronadossier.

Hoe ga je met ouders in gesprek over onveiligheid in deze periode van fysieke afstand. Wij hebben tips verzameld om je op weg te helpen.

Veilig Thuis Haaglanden heeft op 18 maart 2020 een bericht over de dienstverlening en tips rondom het coronavirus naar al haar partners gestuurd.
- PDF Corona en wat je wél kunt doen (Veilig Thuis Haaglanden, versie 18 maart 2020)

Het coronavirus en de invloed op opgroeien en opvoeden

Op de website van het NJI vinden kinderen, jongeren, ouders, professionals en beleidmakers betrouwbare informatie over het coronavirus en de invloed op opgroeien en opvoeden. Actuele vragen over het omgaan met de noodzakelijke beperkingen worden beantwoord. Daarbij is aandacht voor de toenemende ruimte én verantwoordelijkheid om zelf keuzes te maken die anderen niet schaden.

Er is een toegenomen risico op kindermishandeling nu kinderen en ouders gedwongen samen thuis moe(s)ten blijven. Augeo heeft hierover meerdere artikelen gepubliceerd. Bijvoorbeeld Als samen thuis zijn een risico kan zijn.

In gesprek met een kind

Hoe kom je er nu achter hoe het bij een kind thuis gaat in coronatijd? Hulpverleners houden nu vanaf een afstand contact met gezinnen. Wát moet je nu precies vragen om erachter te komen hoe het thuis echt gaat? Op de website van Augeo staat een vragenlijst. Deze vragen zijn bedoeld voor ouders, maar je kunt ze ook gebruiken voor kinderen.

Chatten met Veilig Thuis

Veilig Thuis is met een chatfunctie gestart. Mensen die te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling kunnen chatten via www.veiligthuishaaglanden.nl. Ze hebben de chatfunctie in het leven geroepen om in deze periode waarin mensen veel samen thuis zijn, extra mogelijkheden te bieden om met ze in contact te komen. Bellen kan lastig zijn als je met elkaar thuis bent.
Op werkdagen (behalve woensdag) van 9.00 tot 17.00 uur is er gelegenheid om met een medewerker te chatten, alle vragen te stellen en advies te vragen. De chatfunctie is een aanvullend communicatiekanaal, speciaal bedoeld voor mensen die door hun thuissituatie niet kunnen bellen. Ze blijven ook gewoon telefonisch bereikbaar voor adviesaanvragen: 070-34 69 717.

Kwetsbare gezinnen

Door de quarantaine maatregelen zitten ouders en kinderen gedwongen thuis. Dit roept bij iedereen stress op. Bij kwetsbare gezinnen kan dit juist de trigger zijn voor het ontstaan van huiselijk geweld en kindermishandeling. Augeo geeft in deze animatie uitleg over de impact van stress op het kinderbrein en hoe wij als volwassenen kunnen helpen om met deze stress om te gaan.

Gemeente Delft en gemeente Den Haag hebben speciaal voor gezinnen de website Gezin en Corona gelanceerd. Deze website biedt informatie en inspiratie en ondersteunt gezinnen met kinderen om zo goed mogelijk de coronacrisis door te komen.
Op deze website geven ze ouders en gezinnen zoveel mogelijk informatie en inspiratie voor deze lastige weken. Ouders, andere deskundigen en hulpverleners delen hier betrouwbare en helpende informatie voor alle gezinnen in Delft en Den Haag. Ze combineren tips en ervaringen van ouders en opvoeders met informatie van onder meer NJI, GGD en RIVM.

Voor specifieke doelgroepen

Op de website Steffie.nl wordt moeilijke informatie over het coronavirus op een eenvoudige manier uitgelegd.
Op de website van Pharos staan maatregelen en adviezen van de overheid rond het coronavirus in begrijpelijke taal. Bekijk de vertalingen in Nederlands, Turks, Tigrinya, Engels, Arabisch, Pools, Farsi, Chinees.

Het COA, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, heeft infosheets voor anderstaligen, zie www.mycoa.nl/nl.

Werken tijdens corona

Hoe blijf je sterk in je werk tijdens de coronacrisis? Zorg en Welzijn Plein staat je bij met extra coaching.

Als professional is je eigen mentale gezondheid ook belangrijk. Lees Tips & Adviezen voor de mentale gezondheid van zorgprofessionals (PDF, Ministerie van Defensie, versie 22 maart 2020)

Houd afstand, maar ook contact