Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Door het coronavirus ben je als beroepskracht of vrijwilliger beperkt in de mogelijkheden tot contact. Maar juist nu hebben mensen behoefte aan steun en een luisterend oor.
Bel, app, chat en houd vooral contact! Steun is ontzettend belangrijk en laat de stress afnemen.
Voor actuele informatie over het coronavirus kijk op www.rijksoverheid.nl/corona.

Op internet is ontzettend veel informatie te vinden. Wij proberen relevante informatie op deze pagina te bundelen.

 

Voor professionals:

 • Door de quarantaine maatregelen zitten ouders en kinderen gedwongen thuis. Dit roept bij iedereen stress op. Bij kwetsbare gezinnen kan dit juist de trigger zijn voor het ontstaan van huiselijk geweld en kindermishandeling. Augeo geeft in deze animatie uitleg over de impact van stress op het kinderbrein en hoe wij als volwassenen kunnen helpen om met deze stress om te gaan.
 • Hoe ga je met ouders in gesprek over onveiligheid in deze periode van fysieke afstand. Wij hebben tips verzameld om je op weg te helpen.
 • Hoe blijf je sterk in je werk tijdens de coronacrisis? Zorg en Welzijn Plein staat je bij met extra coaching.
 • Movisie heeft een online dossier aangemaakt. In dit dossier verzamelt Movisie informatie over het coronavirus en de gevolgen die het heeft binnen de verschillende thema's van het sociaal domein. Zie www.movisie.nl/corona.
 • Veilig Thuis Haaglanden heeft op 18 maart jl. een bericht over de dienstverlening en tips rondom het Coronavirus naar al haar partners gestuurd.
  - PDF Corona en wat je wél kunt doen (Veilig Thuis Haaglanden, versie 18 maart 2020)
 • Er is een toegenomen risico op kindermishandeling nu kinderen en ouders gedwongen samen thuis moeten blijven. Augeo heeft hierover meerdere artikelen gepubliceerd. Bijvoorbeeld Als samen thuis zijn een risico kan zijn.
 • Als professional is je eigen mentale gezondheid ook belangrijk. Lees Tips & Adviezen voor de mentale gezondheid van zorgprofessionals (Ministerie van Defensie, versie 22 maart 2020)

Houd afstand, maar ook contact

Voor ouders en gezinnen:

 • Hoe praat je met jouw kind over de coronacrisis is afhankelijk van de leeftijd van jouw kind. Centrum voor Jeugd en Gezin Den Haag vertelt je graag meer in het filmpje 'Praten met kinderen over coronavirus'.
 • Kenniscentrum Kind en Scheiding heeft een animatie 'Omgangsregeling tijdens maatregelen corona' op YouTube geplaatst.
 • Door de quarantaine maatregelen zitten ouders en kinderen gedwongen thuis. Dit roept bij iedereen stress op. Bij kwetsbare gezinnen kan dit juist de trigger zijn voor het ontstaan van huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze animatie geeft uitleg over de impact van stress op het kinderbrein en hoe wij als volwassenen en kinderen kunnen helpen om met deze stress om te gaan.
 • Slimmer chillen = corona killen. Chillen met je vrienden: hoe doe je dat in coronatijd? Als je zoveel mogelijk thuis moet blijven. Of wel naar buiten mag, maar altijd op anderhalve meter afstand van elkaar moet blijven. Minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en elf veiligheidsregio’s dagen jou uit om daar creatieve oplossingen voor te bedenken. Deel jouw bijdragen in tekst, op video of foto op TikTok of Instagram via #slimmerchillen, of mail naar info@slimmerchillen.nl.
 • Gemeente Den Haag heeft speciaal voor gezinnen de website Gezin en Corona gelanceerd. Deze website biedt informatie en inspiratie en ondersteunt gezinnen met kinderen om zo goed mogelijk de coronacrisis door te komen.

 • Op deze website geven ze ouders en gezinnen uit Den Haag zoveel mogelijk informatie en inspiratie voor deze lastige weken. Ouders, andere deskundigen en hulpverleners delen hier betrouwbare en helpende informatie voor alle gezinnen in Den Haag. Ze combineren tips en ervaringen van ouders en opvoeders met informatie van onder meer NJI, GGD en RIVM.

Voor specifieke doelgroepen: